Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


nakole:2008:kladno

kladno2008.jpg

Sambar Kladno MTB

Kladenská miniliga XC

18. 5. 2008

Závod

V~dubnu nás Květa upozornila na zajímavý XC závůdek u~Kladna, který by sice nebyl vhodný pro tandem, ale mohl by zajímat mě samotného. Byla to pravda, zaujalo mě to! Takže jsme se nadchli a~nepolevili ani když nám meteorologický radar naznačoval, že lilo, lije a bude lít.

Déšť byl ostatně fuk, jelikož v~noci tak lilo, že beztak těžká trať dostala skutečné grády daleko předtím, než jsme se dovalili na místo. To bylo kolem 10. hodiny, pořadatelé právě pomalu směřovali ke startu dětského závodu, Květa přijíždí společně s Buldou o~chvilku později kolmo. Mají trochu náskok a~jsou od hlavy k~patě zabahnění, prý jeli po „cyklostezce“, zatímco já si pyšně upravuji v~té době ještě suchý SP Kolo dres.

Krátce po dětech vyrážíme ve třech na obhlídku trati. Vede nás Květuš, která ji zná a~hned za prvním rohem zjišťujeme, že to bude hodně zajímavé. Strmý sráz by byl zajímavý i~za sucha, ale v~mokru … neumím si moc představit, jak to tu bude při závodě vypadat. Takhle v poklidu při rozjíždění jsou to zajímavé hříčky, ale v~plném tempu, to mi není jasné. Po prvním sjezdu a~výjezdu s~Buldou zjišťujeme, že to tu Květa natolik zná, že se nám ztratila. Poprvé bloudíme. Nakonec se podařilo Květu lokalizovat, putujeme dál tratí a~shledáváme, že to bude lahoda: ještě strmější srázy, než ten první, dále kameny, bahno, kořeny, louže a~nečekané vracečky. Rovných úseků není mnoho, ale nevadí to, jsou stejně tak rozmoklé, že to na nich neni o~nic snažší než do kopce. Navíc ještě párkrát bloudíme, v~závodě to snad už půjde zvládnout.

Na startu je nás tak málo (cca 14), že se žádné vlny nekonají (v~tu chvíli se mi vybavují Ječňákovi dotazy a~rady z~Bikefora na rozdělení vln, Tomáš nakonec nedorazil). Startujeme bez žádných komplikací všíchni naráz. V~prvním sjezdíku se pole trochu natahuje, navíc v~rychlosti Bulda projíždí křovím, já ho (to roští) zasahuji jen zčásti. Začínáme stoupat, Bulda a~po něm i~já dáváme pár soupeřů a~hurá do kořenaté pěšiny. Ta přechází v~mírný a~posléze prudší sjezd. Bulda ujíží ve dvojici s~chlapíkem v~Author dresu, já zůstávám v~menší skupince s~mírným odstupem, ale stále nadohled. Po pár stech metrech jsem zaujal první místo ve skupince poté, co jsme trochu zakufrovali a~přejeli vracečku pod kopcem. Nakonec zůstáváme dva, já a~druhý chlapík s~dresem Author. Ve výjezdech mu mírně dávám, naopak ve sjezdech se na mě tlačí a~v~kořenatém traverzu, který nejedu ani jednou, mě v~obou kolech dává zase on. Na konci druhého kola (jako veteráni jsme měli naordinovány celkem tři okruhy) mi trochu ujíždí, navíc se mi mlží brýle, proto je odkládám, kolo už hodnou chvíli nebrzdí. Nikým neobtěžován trochu povoluji tempo, bez čoček toho zase moc nevidím a~poslední sjezd raději jdu (jelikož předchozí dva pokusy rozhodně nebyly v souladu s~pokřikem pořadatele „Kontrolovaně! Hlavně kontrolovaně!“). V~cíli se mi vybavuje (Mc)Blackyho bikeforový profil: „old school rider… -XC, Maratony, MTBO- čím těžší terén tím líp“, tohle by se mu nejspíš líbilo :-D

Tradá, v~cíli jsem druhý v kategorii, pár minut po Buldovi. Skvělé. Tři kola byla akorát. Škoda, že jsem si nenašel na trati chvilku na dotažení destiček, bývalo by se mi jelo lépe a~radostněji, poučení pro příště.

Pěkný závod z~technickou tratí lze jen doporučit, jak za mokra, tak hlavně za sucha, kdy to musí být skutečně parádní palba.

Fotky

Fotky (není-li poznačeno jinak) snímala na trati a~na vyhlášení Kačka, zbytek já. Pro K. to byla foto premiéra, navíc v dešti a vůbec, tak buďte shovívaví. Kdokoli má zájem o~některé, nebo všechny, nechť mi dá vědět na mailík, není s~tím problém, rád dodám. Tak si je užívejte (galerii lze ovládat po rozkliknutí fotky i~klávesnicí, pomocí šipek):

nakole/2008/kladno.txt · Poslední úprava: d/m/Y H:i autor: admin